عسل جعفری و خواص آن
عسل جعفری یکی از مهمترین و پرخاصیتترین مواد غذایی موجود در طبیعت است که علاوه بر انواع ویتامینها و عناصر معدنی مورد نیاز، سرشار از آنتی اکسیدانهای طبیعی است و خواص اعجابآوری در درمان بیماریها دارد.
هنگامی که زنبورهای عسل بر روی یک گل خاص مینشینند و فقط از یک گل خاص شهد جمعآوری کنند، عسل تهیه شده از این روش به نام همان گیاه شناخته میشود. برای تهیه عسل جعفری، زنبورهای عسل را طوری تربیت میکنند که فقط از همین گیاه شهد جمع آوری کنند. همچین میتوان زنبورها را در منطقهای قرار داد که فقط گیاه جعفری پرورش داده میشود.
مشخصات گیاه جعفری
جعفری گیاهی علفی ، دو ساله و ادویه ای است. این گیاه بسیار معطر بوده و دارای برگ هایی با بریدگی به رنگ سبز و پرپشت است که در قسمت فوقانی ساقه به شکل نوارهای بریده باریک در میآید . ساقه های گل دهنده آن به بلندی 70- 60 سانتیمتر است که در انتهای آن ها گل های ریز سبز رنگ به صورت چتر مرکب ظاهر میشود . میوه آن خاکستری دارای سه پهلو است .
تکثیر آن از طریق کاشت بذر صورت میگیرد . به این ترتیب که اگر منظور برداشت برگ سبز آن باشد در اسفند یا اوایل بهار بذر کاشته میشود و تا مرداد هم میتوان آن را کاشت که در این صورت حصول برگ آن به تأخیر میافتد. اگر منظور برداشت دانه آن باشد معمولا در شهریور کاشته میشود که گیاه دوره سرمای زمستان را دیده و ظرف بهار و تابستان سال بعد به بذر بنشیند و ثمر آن برداشت می شود. جعفری در اغلب مناطق دنیا کاشته میشود . در ایران نیز عملا در تمام مناطق کشور میکارند اما در شاهرود به صورت خودرو میروید
خواص عسل جعفری
عسل تولید شده از شهد گیاه جعفری مملو از پتاسیم، آهن و ویتامین ث است. خواص عسل جعفری تنها در خواص عمومی عسلها خلاصه نمیشود، بلکه خواص ویژه دیگری دارد.
مهمترین خواص عسل جعفری شامل :
- مقوی مغز و اعصاب
- تقویت حافظه
- انرژی زا و نشاط آور
- اشـتهـا آور
- نشاط آور
- تقویت کننده و بهبود ضعف بدن
- بهبود گرفتگی عروق
- بهبود سوء هاضمه و نفخ
- تقویت کننده و بهبود انواع درد و ناراحتی روده
- بهبود ناراحتی های کبد و درمان کبد چرب
- بهبود ناراحتی های طحال
- مفید برای دیابت بی مزه
- قاعده آور
دیگر خواص عسل جعفری
عسل گیاه جعفری نیز همانند سایر انواع عسل، دارای خواص درمانی بسیار است و این قابلیت را دارد که دارو یا مواد گیاهان دارویی مختلف را در بدن حمل کند و به محلی که این دارو میخواهد اثر گذارد، ببرد. عسل جعفری میتواند باعث تأثیرگذاری بهتر دارو میشود و به عنوان عامل کمک کننده در درمان بیماریها نقش داشته باشد. طبع عسل جعفری برگرفته از گیاه جعفری است؛ بنابراین، طبع گرم و خشکی دارد. برخی از مهمترین خواص عسل جعفری به شرح زیر است:
- عسل جعفری برای تقویت مغز و اعصاب بسیار مفید است، مصرف آن به افزایش قدرت یادگیری و تقویت حافظه کمک میکند.
- عسل تولید شده از گیاه جعفری خاصیت اشتهاآوری دارد و یکی از مواد غذایی مفید برای تقویت بدن و رفع ضعف به ویژه در دوران نقاهت بیماریهاست.
- کمک به سلامت دستگاه گوارش از خواص عسل جعفری است و مصرف آن برای بهبود سوء هاضمه و رفع نفخ مفید است.
- بهبود گرفتگی عروق و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی از دیگر خواص عسل جعفری در درمان بیماریهاست.
- عسل جعفری برای درمان کبد چرب مفید است و به بهبود عملکرد کبد کمک میکند. در طب سنتی از خواص عسل جعفری برای درمان ناراحتیهای کبدی و طحال استفاده میشود.
- مصرف عسل جعفری به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان در پیشگیری از سرطان مفید است و به طور کلی مصرف آن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک خواهد کرد.
- عسل جعفری برای بیماری دیابت بیمزه و ناراحتیهای روده مفید است.
- عسل جعفری خاصیت قاعدهآور و خوابآوری دارد و اخلاط لزج را قطع میکند.
- مصرف عسل جعفری به دفع سنگ کلیه و مثانه کمک میکند.